σκοπός της σελίδας

Ο δήμος μας έχει πολλούς πολίτες. Ενεργούς πολίτες. πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του δήμου. Δεν έχουν όμως που να απευθυνθούν. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του δήμου δεν λειτουργεί. Όποιος θέλει να καταθέσει προτάσεις, μπορεί να το κάνει μέσα από αυτή τη σελίδα, στέλνοντας μήνυμα στο eleni.mattheou@yahoo.gr και θα αναρτηθεί όπως και η απάντηση του εκάστοτε υπεύθυνου του δήμου. Επιθυμητό βέβαια είναι και οι εκπρόσωποι του δήμου να αναρτούν την δράση τους για να προοδεύσει ο δήμος μας το δυνατόν γρηγορότερα.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ...


Αυτήν την ανάρτηση μπορείτε να την βρείτε και στην σελίδα "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ". Την έχω στείλει στον δήμο Θεσσαλονίκης (απ' όπου επικοινώνησαν τηλεφωνικός και με ενημέρωσαν ότι ο κύριος Μπουτάρης θα λάβει γνώση μόλις επιστρέψει - στις 02/08/2011) και στον δήμο Θερμαϊκού - απ' όπου αναμένω αντίδραση. Ένα ανάλογο κείμενο έχει λάβει και ο Σπύρος Βούγιας.
ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή πρόταση προς τους δημάρχους του Δήμου Θερμαϊκού Γιάννη  Αλεξανδρή και Δήμου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ,καθώς και όποιον άλλον σχετίζεται, ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως και  άλλη φορά ανέφερα με μεγάλη χαρά ακούσαμε ότι θα ξαναπλεύσουν καραβάκια στις παραλίες μας. Είναι η καλύτερη δυνατή λύση συγκοινωνίας για την περιοχή. Με κατάλληλη μελέτη που θα σέβεται  στο έπακρο το περιβάλλον, στεριάς και κυρίως θάλασσας (ας μην ξεχνάμε ότι στους κόλπους αναπτύσσεται ο  γόνος που τρέφει ψαράδες, επαγγελματίες και πολίτες), δεν θα αποτελέσει μόνο ένα πολύ  ευχάριστο και γοργό  μέσω μεταφοράς αλλά και ένα τουριστικό αξιοθέατο. Αν και το αντίτιμό θα είναι προσιτό - για τον "κοσμάκη" - θα έχει  πολύ  μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση.

Ένα πράγμα με στενοχωρεί όμως. Ακούω να υπολογίζονται τα έξοδα κίνησης για πετρέλαιο. Πριν από τριάντα χρόνια στην τότε Γιουγκοσλαβία, στις λίμνες Πλίτβιτσε, έπλεαν ηλεκτροκίνητα καραβάκια. Τόσα χρόνια μετά, σε μια χώρα με ατελείωτες ώρες ηλιοφάνειας, δίπλα στο κύμα όπου η αύρα δεν σταματάει σχεδόν ποτέ και με τόσα λαμπρά μυαλά σε σχολές και πανεπιστήμια με τόσες ευρεσιτεχνίες είναι ντροπή να συζητάμε για πετρελαιοκίνηση.

Πιστεύω πως μπορούν να μπουν πλωτά που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ότι  τροφοδοσία θα μπορεί να γίνεται  εν μέρη εν πλω με τα νέας τεχνολογίας φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες καθώς και στις "στάσεις" ή τα "τέρματά" τους. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται και η απώλεια ενέργειας λόγο απόστασης. Να υποθέσω ότι για ένα τέτοιο έργο θα ενδιαφερθεί και η ευρωπαϊκή ένωση με την μορφή χρηματοδότησης, ειδικά αν οι  χώροι επιβίβασης - αποβίβασης και έκδοσης εισιτηρίων διαμορφωθούν ανάλογα, περιλαμβάνοντας χώρους εξυπηρέτησης επιβατών (σύγχρονες τουαλέτες- εκδοτήρια εισιτηρίων κλπ) κινηθούν στην ίδια  φιλοσοφία, είναι δηλαδή ενεργειακά αυτόνομοι, κτήρια με ενεργειακή ταυτότητα και εσωτερικό βιολογικό καθαρισμό.

Και επειδή βλέπω κάποιους να μορφάζουν - περιγράφω  απλά σύγχρονες  εγκαταστάσεις και όχι κάποιον άλλο  πλανήτη. Απλά  εφαρμόσιμα πράγματα. Αρκεί να υπάρχει θέληση.

Με εκτίμηση
και ως ενεργός πολίτης
Ελένη Ματθαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου